Om hvordan det er for meg å ha Asperger Syndrom Diagnose (ASD)

 

Hvordan det er for meg, med å ha Asperger Syndrom Diagnose (ASD):

Det har alltid vært en ganske stor utfordrende ting for meg, å leve med å ha Asperger Syndrom Diagnose (ASD). Ofte når man er sammen med andre som ikke har den diagnosen, tenker ofte de som har den diagnosen på at de er litt "rare" og det er ingen negativitet i det, men fordi hjernen til meg som har den diagnosen blir det ikke rart, men veldig utfordrende. Det kan for eksempel være at jeg plutselig misforstår situasjonen jeg er i, misforstår ord, og uttrykk, at jeg plutselig kan være inni min egen verden, eller at jeg plutselig sier ord, eller uttrykk på en feil måte for andre, som gjør at de ikke forstår hva sier, hva jeg prøver på å si, eller vil si.

Det har også ført til mye utfordringer, innenfor kommunikasjonsbiten, og tolke signaler fra andre på en riktig, og forståelsesfull måte. Ofte er jeg i en familie situasjon, eller venne situasjon, hvor jeg ikke klarer å takle signalene jeg får på en riktig og grei måte. Derfor bruker jeg mye tid, på å tenke igjennom etter selve hendelsen på jeg sa, eller gjorde feil, under situasjonen jeg var i. Men det har også hendt, at jeg klarer å tolke signalene riktig, og på en grei måte første gangen også.

Jeg med den diagnosen selv, føler at det ofte blir litt tungt, stressende, og ensomt, med å ha den diagnosen. Det fører til at jeg blir veldig deprissiv, innestengt blant folk, innestengt i meg selv, nedfor, lei meg, sur, sint, enda mer stresset, og at hjertet mitt blør fullt ut, rett og slett. Ingen med den diagnosen har det bra, eller godt hele tiden, og det vil alltid komme utfordringer som vi skjønne oss på, og lære oss til å takle rundt andre mennesker rundt oss som ikke har det.

Utenom det, har vi med Asperger Syndrom Diagnose (ASD), også lettere med å forstå en del enkelte ting, og systemer innenfor mange forskjellige områder, som de som ikke har det må bruke lengere tid for å forstå, hvordan dem er.

Som jeg selv har en veldig god egenskap i forhold til normale mennesker, så kan jeg alle de forskjellige flyplass-destinasjons kodene til alle flyplasser rundt omkring i verden, fordi jeg er akkurat interessert i alt som har med flyverden å gjøre. Ofte kommer folk bort til meg, fordi jeg enten skriver koder, eller flyr på simulatoren min, eller noterer ned ting på flyplass chartersene mine, å lurer på hva jeg holder på med. Så derfor er dette ganske spesielt for en person som meg. Selv vet jeg at jeg ikke skal skryte så veldig mye av det, fordi veldig er ikke så veldig interessert i alt som har med flyverden å gjøre. Men det som er en ganske god ting, er at jeg har ett talent om at jeg kan akkurat det og det er ikke mange normale mennesker med normal hjerne, som kan lære seg alt innenfor flyverden så fort som det med en person med Asperger Syndrom Diagnose (ASD), kan gjøre. Derfor bruker EKSTREMT mye tid, på å finne ut på andre systemer innenfor for eksempel skolefag hvor man kan lære ting innenfor det området, på en enkel, grei, og trivelig måte. Jeg har ikke klart å finne noe innenfor dette området, hvor jeg kan lære systemer på en enkel, grei, og trivelig måte, men jeg håper på at jeg vil klare det en gang selv om jeg vet at jeg kanskje ikke kan klare å finne ut så veldig mye nå som det er så kort tid, til skoleslutt for mitt siste avgjørende år som elev på Videregående skole.

Det å vokse opp siden første året jeg gikk på Videregående skole med å ha diagnosen, var også en ganske ganske så stor utfordring for meg. De fleste som gikk med meg på Videregående skole for en del år siden, visste ikke hva dette var for noe inkl. lærerne mine. De ble veldig veldig nyskjerrige på hva det var, så jeg fikk ofte masse spørsmål, etter at jeg sa at jeg hadde det til dem. Spørsmål kom og gikk omtrent neste hver dag, til jeg sluttet etter mine 3 første år på Videregående skole.
Men det at jeg også har denne diagnosen, og er ærlig med å innrømme at jeg har det til andre folk rundt meg, har også ført til mye mobbing, erting, heftige, unødvendige diskusjoner, og en del enkelte heftige samtaler, som ikke er så innmari positive. Folk blir litt skremt, spør meg veldig mye på hva det innebærer å ha det, og noen enkelte blir veldig sånn mistenksomme på hva det kan være for noe. Derfor prøver jeg å forklare de så godt jeg kan, på en enkel, grei, og høflig måte. (Dette prøver jeg også på å gjøre, med mennesker som lurer på hvordan det er for meg å være en transe osv) 

Ofte kan vi med Asperger Syndrom, tolke signaler litt annerledes enn hos normale mennesker. Jeg selv bruker kanskje 3-4 minutter etter at en person spør meg om en ting, eller sier ett eller annet til meg, som hjernen min må bruke litt tid for å tolke riktig. Det kan for eksempel være "Hei, du Karro, kan du være så snill å hente ballen til oss der borte"?...Og etter at personen har sagt det, kan jeg bruke opptil 5 minutter, for å tolke riktig hva personen ville at jeg skulle gjøre. Så det er litt sånn...jaa...litt sånn..jaa...jeg vet ikke riktig på hva jeg skal si hihi 

Vi med Asperger Syndrom Diagnose (ASD), er ikke dumme, teite, slemme, eller egoistiske på noen måter, det er bare det at vi med Asperger Syndrom, trenger litt lengere tid enn folk flest for å tolke, og skjønne ting slik de er! 

Karoline Aaseth, 21 med Asperger Syndrom Diagnose (ASD).

Selvskrevet innlegg fra meg Karoline Aaseth, 21 år, med Asperger Syndrom Diagnose (ASD).

 
Én kommentar

Ø

10.11.2014 kl.17:32

Du kan vel ikke akkurat si at "ingen med asperger syndrom har det fint hele tiden" fordi det har vell ingen, uavhengig om de har asperger eller ikke ;) husk også at alle med asperger er forskjellige! Lillebroren min ble diagnostisert tidlig, og har fått veldig god oppfølging på skolen, og vært på aspergergrupper! Der har jeg også vært, på såkalt "søskengruppe", og det var kjempelærerikt. Jeg føler at jeg har en spesiell forståelse for dere aspergere pga av han :) han er også veldig interessert i fly hehe :D og for The record, jeg liker dere! Dere er kule og morsomme, og sykt interessant å snakke med! Stå på videre Karoline, du er super og jeg digger at du er så åpen om ting :) xoxo

Skriv en ny kommentar

Karoline Aaseth

Karoline Aaseth

22, Røyken

Hei! Du har nå kommet til Karoline Aaseth's blogg side. Jeg blogger om mine sykdommer Asperger Syndrom, og Epidermolysis Bullosa, at jeg er transseksuell, klær, og andre ting som faller meg inn. Eventuelle spørsmål, kan rettes til karolineaaseth@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits